جلسه مشترک ریاست محترم اسکودا با هیات مدیره کانون وکلای دادگستری قم و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی
جلسه مورخ 21/12/91
موضوع: بررسی طرح جامع وکالت ارجاعی از مجلس شورای اسلامی به مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی
حاضرین:جناب آقای دکتر مندنی پور(ریاست اسکودا) جناب آقای ثابت قدم(از کانون مرکز) جناب آقای سعیدی ، جناب آقای لاجوردی، جناب آقای دکتر شمس،جناب آقای جلالیان، جناب آقای برهانی از کانون وکلای قم.
ابتدا آیاتی چند از قرآن کریم قرائت گردید. سپس جناب آقای سعیدی ریاست محترم دادگستری استان قم ضمن خیر مقدم به حضار، آنان را معرفی نمودند. سپس از آقای دکتر سیداحمد حبیب نژاد معاون پژوهش مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی و وکیل دادگستری خواستند که گزارش از روند بررسی طرح جامع وکالت ارائه نمایند.
آقای دکتر حبیب نژاد نیز نحوه ی رسیدگی به طرح ها و لوایح ارجاعی از مجلس شورای اسلامی توضیحاتی دادند سپس نحوه ی رسیدگی به طرح جامع وکالت دادگستری را بیان نموده و به چند ماده اصلاحی و پیشنهادی اشاره نمودند. ایشان همچنین به استفاده از حقوقدانان مطرح اعم از قضات و وکلای دادگستری در اکثر بررسی های مرکز اشاره نمودند و هدف آن را استحکام و آینده نگری در تدوین قوانین ارائه مشاوره های مهم و صحیح اعلام نمودند.
سپس آقای سعیدی از آقای دکتر مندنی پور ریاست محترم اسکودا خواستند که نقطه نظرات خود را بیان نمایند. ایشان ضمن تشکر از مرکز تحقیقات اسلامی مجلس به ویژه از آقای دکتر حبیب نژاد تشکر و قدردانی نمودند و ضمن بیان مشکلاتی که در راه حفظ استقلال کانون وکلا به وجود آمده است از هر تلاشی که با نگاه ملی وکلا به موضوع وکالت بشود قدردانی و حمایت نمودند.ایشان در این جلسه از همت کانون وکلای دادگستری قم به ویژه ریاست محترم آن نیز قدردانی نمودند،در جلسه ریاست اسکودا انتقاداتی را راجع به مواد فعلی طرح بیان نمودند از جمله اشاره به ایراد این که تشکیلات کانون وکلا نمی تواند به عنوان “سازمان” مطرح شودیا نعیین صلاحیت یا استدامه امر وکالت نباید در اختیار دادگستری قرار گیرد بلکه باید ترتیب صلاحیت به دست خود وکلا باشد.ایشان ادامه دادند ما با نظارت مخالف نبوده و نیستیم! اما این نظارت نباید نافی استقلال وکیل و تشکیلات وکلا باشد اگر این چند ماده خاص مورد بازبینی و تجدیدنظر قرار بگیرد ایرادات اصلی از میان خواهد رفت و جزییات را می توان حل و فصل کرد. ریاست اسکودا از برگزاری نشست ها حمایت و اظها رخوشحالی نمودند. ایشان همچنین به ماده 25 لایحه جامع اشاره کردند و از آن انتفاد نمودند و تشکیلات کانون ها را آماده برای همکاری و اصلاح امور اعلام داشتند ایشان به نامه های متعدد به مراجع فرهنگی در جهت فرهنگسازی در امر وکیل و ارتقا جایگاه آن اشاره کردند ریاست اسکودا موادی را که اساس استقلال را مخدوش کند را باعث تضییع حقوق ملت اعلام داشتند. مسائل استقلال دارای عمق اساسی و مایع تاثیر در همه جهات حقوق مردم است. نداشتن وکیل مستقل موجب بی اعتباری آرای دادگستری از جهت داخلی و بین المللی خواهد بود. مصادیق این موضوع وجود دارد. هر شهروند نیاز به وکیل و وکیل مستقل دارد. در مورد طرح وکالت ما بررسی کاملی را خواهیم نمود و نتیجه آن را گزارش می کنیم و مجموعا از زحمات شما تشکر میکنم.
پس از اتمام ریاست محترم اتحادیه جناب آقای ثابت قدم عضو هیات مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز ضمن تشکر و قدردانی از حضار به ویژه ریاست کانون قم و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی سوالاتی را مطرح کردند. در پاسخ آقای دکتر حبیب نژاد تقاضای همکاری بیشتری داشتند با پیشنهاد آقای سعیدی ریاست کانون قم مقرر شد در جلسات آتی برای اصلاحات و ایرادات طرح جامع وکالت جناب آقای دکتر مندنی پور و جناب آقای ثابت قدم و یا نمایندگان ایشان در جلسات بعدی حاضر شوند تا از نظرات اصلاحی آنان استفاده گردد.
در ادامه جلسه آقای ثابت قدم به سخنان خود ادامه دادند: همکاری کانون ها با کمیسیون های مجلس شورای اسلامی سابقه داشته است. ایشان به تاریخ و سوابق لوایح و طرح های مربوط به وکالت از سال 1383 اشاره کردند و گفتند: حداقل 5 پیش نویس در باره وکالت تهیه و هرکدام به نحوی ناکام مانده است. ایشان در مورد اصل کار سوالی را مطرح کردند و بیان داشتند که آیا این هزینه ها و وقت گذاری ها دارای ضمانت اجرا هست یا خیر؟ چون ملاحظه شده است بعضی از اقدامات، زحمات مفصل را کان لم یکن را خواهد نمود. غرض اینکه آیا کارشناسی های متعدد درباره این طرح به همان سرنوشت دچار خواهد شد یا خیر؟ دکتر حبیب نژاد در پاسخ بیان داشتند اراده مهم و جدی بر پیگیری نهایی همین طرح وجود دارد و کمیسیون قضایی نیز به طور جدی بر این طرح نظر دارند. در هر حال اراده بر اجرای این طرح وجود دارد و از طرفی منطقی این است که ما دست بالای کارشناسی را داشته باشیم.و نظرات اصلاحی و کاربردی را به موقع اعمال کنید.
در این جلسه بسته تحقیقی توسط دکتر حبیب نژاد به ریاست اسکودا تقدیم گردید. در این جلسه عزم جدی برای همکاری های مستمر و ضابطه مند مرکز تحقیقات اسلامی با کانون وکلا و ارائه نظرات کارشناسی و ایفای وظیفه ملی در زمینه های مختلف مورد تاکید قرار گرفت. در این جلسه آقای دکتر شمس نیز از روند بررسی لوایح و طرح ها به ویژه طرح جامع وکالت و لایحه وکالت توضیحاتی ارائه نمودند.